Dagen nÀr robotarna slog ner i Linköping

Masskadeövning pÄ Malmen satte sjukvÄrden pÄ svÄra prov.

SvÄrt skadade fÄr vÄrd pÄ förbandsplats.

SvÄrt skadade fÄr vÄrd pÄ förbandsplats.

Foto: Hans Stigsson

Ledarkrönika2023-05-03 05:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Enligt en trovĂ€rdig kĂ€lla motsvarar övningen pĂ„ Malmen utanför Linköping pĂ„ tisdagen, vad som skulle hĂ€nda om Ryssland anföll flottiljen med Iskander-robotar. Fast det skulle naturligtvis ingen erkĂ€nna offentligt. Det kĂ€nns paradoxalt nog lite nostalgiskt – för sĂ„ hĂ€r var det ju för en annan som gjorde lumpen under kalla kriget. DĂ„ nĂ€r alla instruktionsböcker innehöll teckningar pĂ„ sovjetryska stridsvagnar och helikoptrar med mera, men praktiskt nog utan hammaren och skĂ€ran.

DÄ lÄtsades vi rikta bajonetterna Ät alla hÄll. Fast eftersom vi ska bli Nato-medlemmar antar jag att den doktrinen inte lÀngre gÀller ena sidan.

undefined
Vissa Àr svÄrare skadade Àn andra.

I vilket fall illustrerade tisdagens övning det moderna krigets realiteter, med lĂ„ngdistansmissiler som hĂ„ller hög hastighet och Ă€r svĂ„ra att skjuta ner. Den forna tidens massiva bombanfall med flyg hör (förmodligen) historien till. Skadorna pĂ„ mĂ€nniskor och materiel Ă€r lika stora. PĂ„ Malmen genomförs masskadeövning, med ett mycket stort antal skadade – som stĂ€ller fĂ€ltsjukvĂ„rden inför oerhörda prövningar.

Totalt deltar 120 sÄ kallade figuranter, alltsÄ personer som ska förestÀlla soldater och civila med varierande skador. Vissa har förlorat ben eller drabbats av svÄra bukskador, andra har mindre svÄra blessyrer men jÀmrar sig naturtroget och alla Àr förstÄs mer eller mindre chockade. Vi frÄn media fÄr en ganska realistisk uppfattning av hur det ser ut efter vad som kort och gott kan kallas en katastrof.

Det Àr en prövning för inte minst hemvÀrnet, som deltar med 23 sjukvÄrdare i den gemensamma insatsen, som omfattar bÄde personal frÄn hemvÀrnet och flottiljen, liksom civila resurser.

undefined
Ibland kan ocksÄ lÀtt skadade sjÀlva tvingas hjÀlpa till.

En erfarenhet av moderna krig Ă€r tyvĂ€rr att vissa regimer inte bara struntar i om exempelvis civila kan drabbas, de bombar gĂ€rna ocksĂ„ sjukhus och kan till och med anfalla samma mĂ„l tvĂ„ gĂ„nger – med insikten att just dĂ„ pĂ„gĂ„r rĂ€ddningsarbetet som bĂ€st. Det Ă€r en förfĂ€rande doktrin som vi kĂ€nner igen frĂ„n bland annat det blodiga kriget i Syrien.

SjukvÄrdarna har dÀrför bara 30 minuter pÄ sig att evakuera skadade frÄn nedslagsplatsen i hÀndelse av det skulle följa ytterligare ett anfall. Livshotande blödningar stoppas, annars blir det inte frÄga om nÄgon egentlig vÄrd. TvÀrtom bÀrs svÄrt skadade bort pÄ bÄr eller bÄrmatta. Det senare liknar mest en halvstum gummifilt, med glatt undersida. DÀrmed gÄr det i nödfall att slÀpa bort skadade.

undefined
Utanför förbandstÀltet vÀntar sÄrade pÄ vÄrd.

DĂ€refter vĂ€ntar transport till förbandsplats – och dĂ€refter ofta fĂ€ltsjukhus. Resurserna Ă€r helt otillrĂ€ckliga, vilket ju kan vara en passande illustration till vĂ„r bristande beredskap, men just denna dag Ă€r en del av sjĂ€lva övningsscenariot. Det gĂ€ller att gilla lĂ€get, Ă€ven med mycket begrĂ€nsade resurser.

Allt frĂ„n vanliga ambulanser till den kraftfulla PansarterrĂ€ngbil 180 – populĂ€rt kallad Sisu – anvĂ€nds. Liksom vid behov inlĂ„nade civila minibussar. I det senare fallet anvĂ€nder sig HemvĂ€rnet av en portabel inredning, som snabbt skapar utrymme för en bĂ„rplats och sjukvĂ„rdsutrustning.

Förbandsplatsen Ă€r, tja, överbelamrad. Vanligtvis ska varje tĂ€ltsektion rymma tvĂ„ patienter, men under övningen akutvĂ„rdas mĂ„nga fler. Ordningen Ă€r dock god, det Ă€r aldrig frĂ„ga om nĂ„gon panik utan alla utför sina arbetsuppgifter efter bĂ€sta förmĂ„ga. Hela tĂ€ltet gĂ„r att resa pĂ„ 40 minuter – inklusive inredning. Det Ă€r imponerande.

undefined
SjukvÄrdsgruppcheferna Viktor och Andreas kan vara nöjda med en intensiv, realistisk och vÀl genomförd övning.

Detsamma fÄr vÀl sÀgas för övningen i stort, Àven om det sÀkert finns moment som gÄr att förbÀttra. Att utvecklingen gÄr framÄt blir jag (som fick sjukvÄrdsutbildning som sambandssoldat under vÀrnplikten) ocksÄ varse. Den gamla SjukbÄr 2 (som var funktionell, men lite svÄr att montera) hÄller till exempel pÄ att ersÀttas med den nya och lÀtta SjukbÄr 5. Bakom de typiska militÀrnamnen rymmer sig Nato-anpassning. Det glöms annars lÀtt bort. Natoanpassning handlar ofta om till synes smÄ, men ofta livsviktiga faktorer. Som att samma bÄrar bör anvÀndas av alla Nato-lÀnder, inklusive fÀsten som passar i olika fordon.

Den som blivit skadad i ett aldrig sÄ fiktivt robotanfall har förstÄs annat att tÀnka pÄ! DÄ lÀgger jag mÀrke till nÄgot mycket betydelsefullt. NÀmligen det mjuka tilltalet. Skadade tillfrÄgas inte bara om var de har ont (för att till exempel kunna upptÀcka benbrott), utan ocksÄ hur de mÄr i allmÀnhet och lÀmnas inte ensamma utan fÄr lugnande besked av nÀrvarande sjukvÄrdare. Det Àr nog sÄ viktigt under ett katastrofscenario som faktiskt hade kunnat handla om liv och död för mÄnga.

SvÄrt bröstskadad figurant fÄr första hjÀlpen.
SvÄrt bröstskadad figurant fÄr första hjÀlpen.