Vi på NT har ställt frågor och Sophia Jarl har svarat

Norrköpings tidningars chefredaktör och ansvarige utgivare Fredrik Lagerqvist svarar kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M).

Jag är oerhört stolt över att vara ansvarig utgivare och chefredaktör för en redaktion som törs ställa alla typer av frågor, skriver NT:s chefredaktör tillika ansvarige utgivare Fredrik Lagerqvist.

Jag är oerhört stolt över att vara ansvarig utgivare och chefredaktör för en redaktion som törs ställa alla typer av frågor, skriver NT:s chefredaktör tillika ansvarige utgivare Fredrik Lagerqvist.

Foto: Joakim Blomqvist

Debatt2023-01-17 10:10
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Fakta är att inga prövningar som pågår är stoppade" NT 16/1

För det första – Sophia Jarl har i förväg fått läsa och godkänna alla sina citat och de delar av artiklar där hon förekommer i Norrköpings Tidningar angående säkerhetsprövningarna.

Sophia Jarl påstår från sitt "faktabaserade perspektiv" att Norrköpings Tidningar undanhållit saker. En snabb kontroll av våra texter visar att det inte stämmer alls.

Att det är få ärenden som hanterar rikets säkerhet som kommer upp i kommunstyrelsen – finns med i våra publiceringar, att prövningarna är stoppade har vi inte skrivit, utan varit noga med att de pausats eller skjutits upp eller fördröjts, att kommunen inte måste följa länsstyrelsens rekommendationer har vi också med i våra artiklar.

Enligt Sophia Jarl har det också förekommit "påtryckningar" från oss att hon ska uttala sig i ärenden som inte faller under offentlighetsprincipen. 

Norrköpings Tidningar står alltid först i kön när det gäller att försvara det fria ordet. Det gäller även reportrars möjlighet att ställa vilka frågor de önskar. Jag vill kraftfullt dementera att någon använt "påtryckningar" för att få Sophia Jarl att besvara några frågor. Vi har ställt frågor och Sophia Jarl har svarat som hon själv vill och avböjt att svara på de frågor hon inte vill kommentera.

Jag är oerhört stolt över att vara ansvarig utgivare och chefredaktör för en redaktion som törs ställa alla typer av frågor. Motsatsen vore hemsk och ett allvarligt ingrepp i det fria ordets principer.

NT kommer alltid att fortsätta ställa alla frågor oavsett vem som är kommunstyrelsens ordförande. Att ställa frågor kan aldrig likställas med påtryckningar.